What does fear sound like? exhibition

7 MAART 2021

VANAF 28 APRIL MOGEN ONZE BEZOEKERS WEER GEWOON BINNENLOPEN MET 4 PERSONEN TEGELIJK ( 1,5 METER AFSTAND VAN ANDEREN EN DRAGEN VAN EEN MONDKAPJE ).

Expositie Henk Fakkeldij –
‘Hoe klinkt angst’

De Boterhal – wegens succes verlengd t/m 9 mei

Tijdens deze nieuwe tentoonstelling is werk te zien en te horen van transmedia artist Henk Fakkeldij. Hij combineert figuratieve en abstracte grafische partituren en twee- en driedimensionale kunstwerken. Van enkele componisten zijn composities te beluisteren gebaseerd op zijn creaties.

In De Boterhal worden tekeningen en schilderijen getoond die bedoeld zijn om gespeeld te worden, grafische partituren worden ze genoemd. Het zijn visuele weergaves, niet in notenschrift maar meestal in abstracte beelden en in Fakkeldij’s geval ook in figuratie. Manshoge tekeningen en meterslange schilderijen geven de muziek en het geluid weer dat gespeeld moet worden. Op enkele van zijn werken zijn muzikale composities gemaakt (door Thomas Geerts en Reniet Vrieze). Anders dan in notenschrift kan iedere uitvoerende musicus een geheel andere vertaling geven van hetzelfde kunstwerk. Door Fakkeldij’s achtergrond als beeldend kunstenaar moesten de werken niet alleen dienstbaar zijn aan de muziek maar ook autonome, mooie kunstwerken zijn met een sterk verhaal.

Fakkeldij is een weg ingeslagen waarin zijn passie voor beeldende kunst en muziek samenvloeit. Hij heeft onderzoek gedaan naar hoe verschillende geluiden en emoties vertaald en verbeeld kunnen worden. De componisten Thomas Geerts en Reniet Vrieze hebben geluidcomposities, gebaseerd op zijn werk, gemaakt. Dat is te beluisteren door middel van het scannen van een code met je mobiel.
Henk Fakkeldij: “ Het leefde al zo lang in mijn gedachten om dit te gaan doen. Ik ben deze spannende reis begonnen en wil nog veel meer onderzoeken en uitdaging!”

“Hoe klinkt angst” is de titel van een van de grote tekeningen (210×150 cm). Het refereert in het werk naar oorlog. Het is tevens als titel voor de expositie gekozen in verband met de huidige situatie in de wereld.https://www.youtube.com/embed/HQMD8-qZXJQ?feature=oembed&wmode=opaque

Henk Fakkeldij volgde zijn opleiding onder andere aan de Gerrit Rietveld Academie en deels aan de Hogeschool voor de kunsten Utrecht. Op de laatste is hij ook als docent aangesteld. Fakkeldij heeft bij Media gewerkt maar de laatste jaren op Games and Interactie. Fakkeldij begeleidt daar onder andere mixed media projecten en theater gerelateerde projecten. Al jong had hij zanglessen en speelde en zong in theaterproducties. Componist/ dirigent Thomas Geerts leerde hij kennen tijdens een van deze producties. Met componist, muzikant en zanger Reniet Vrieze werkt Henk regelmatig in de RAW studio om eigen nummers op muziek te zetten.

Het beeldende werk van Henk Fakkeldij is te zien in verschillende collecties, oa van Akzo Nobel. Het Stedelijk museum heeft een aantal van zijn werken aangekocht en verschillende malen geëxposeerd. Henk Fakkeldij toonde zijn werk ook in de Vleeshal van het Frans Hals Museum en het Fries Museum in Leeuwarden. Met recht dat we trots zijn dat Henk een periode in De Boterhal wilt exposeren.

Curator van de tentoonstelling is Philine van der Vegte, een oud-leerling van Henk.

The kiss/ Back to Cranesley, a graphic score 210×150 (cm) mixed media on paper.
The characters, pencil in Paper 150 cross section detail, research for an opera
The characters, pencil in Paper 150 cross section detail
The land, the lockdown, the revelation. A graphic score acrylic on Masonite
Henk Fakkeldij - Grafische partituur
Improvisation, visualization of sound